Światowy Dzień Jabłka
Jabłka to jedne z najczęściej spożywanych owoców. Cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów, głównie ze względu na fakt, że są powszechnie dostępne w ciągu całego roku i stosunkowo tanie. Nie można też pominąć ich walorów smakowych. Są soczyste, a w zależności od odmiany mogą mieć słodki lub kwaśny smak. Z żywieniowego punktu widzenia, owoce te, dzięki wysokiej zawartości licznych substancji, mają istotny wpływ na zdrowie, dlatego powinny być stałym elementem zbilansowanej diety. Jabłka są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które uczestniczą w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Dostarczają m.in. witamin (np. C, E, kwas foliowy, B6), składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, azot, magnez, mangan, miedź, a także błonnika pokarmowego, luteiny, cukrów prostych - głównie sacharozy i fruktozy. Ponadto w swoim składzie zawierają substancje bioaktywne, do których należą np. polifenole o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, kwasy organiczne i garbniki (źródło: https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/jablka-wlasciwosci-zdrowotne)
O tym dobroczynnych właściwościach jabłek dowiedzieliśmy się w trakcie naszych licznych zabaw, świętując Światowy Dzień Jabłka.