Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Światowy Dzień Jabłka

Jabłka to jedne z najczęściej spożywanych owoców. Cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów, głównie ze względu na fakt, że są powszechnie dostępne w ciągu całego roku i stosunkowo tanie. Nie można też pominąć ich walorów smakowych. Są soczyste, a w zależności od odmiany mogą mieć słodki lub kwaśny smak. Z żywieniowego punktu widzenia, owoce te, dzięki wysokiej zawartości licznych substancji, mają istotny wpływ na zdrowie, dlatego powinny być stałym elementem zbilansowanej diety. Jabłka są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które uczestniczą w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Dostarczają m.in. witamin (np. C, E, kwas foliowy, B6), składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, azot, magnez, mangan, miedź, a także błonnika pokarmowego, luteiny, cukrów prostych - głównie sacharozy i fruktozy. Ponadto w swoim składzie zawierają substancje bioaktywne, do których należą np. polifenole o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, kwasy organiczne i garbniki (źródło: https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/jablka-wlasciwosci-zdrowotne

O tym dobroczynnych właściwościach jabłek dowiedzieliśmy się w trakcie naszych licznych zabaw, świętując Światowy Dzień Jabłka.